Dünya Ekonomik Forumu (WEF) Genel Müdürü Mirek Dusek, sorunların çözümü için yeni bakış açılarının gerektiğini aktardı.
Dusek, dünyanın aynı anda birçok krizle karşı karşıya olduğunu dile getirerek, hükümetlerin olumsuz koşulları bahane olarak kullanmak yerine, ihtiyaç duyulan politika reformunu gerçekleştirmek için bir fırsat olarak görmeleri gerektiğini belirtti.
Dusek, WEF’in 16-20 Ocak’ta Davos’ta düzenleyeceği yıllık toplantısı öncesi, bilgi verdi.
Zirvenin teması “Parçalanmış Bir Dünyada İş Birliği” olacak
Zirvenin bu yıl “Parçalanmış Bir Dünyada İş Birliği” temasıyla zorlu bir ekonomik görünüm döneminde yapılacağını belirten Dusek, gıdadan enerji ve iklime kadar uzanan bu krizlerin özellikle en kırılgan bölgelerde yaşayanlar olmak üzere dünyada milyonlarca insanı etkilediğini ifade etti.
“Olumsuz koşullar politika reformunu gerçekleştirmek için bir fırsat”
Hükümet politikalarının çoklu küresel krizlerin ele alınmasında kilit rol oynayacağını vurgulayan Dusek, “Hükümetler; olumsuz koşulları, önemli politikaları yürürlüğe koymaktan vazgeçmek için bir bahane olarak kullanmak yerine, çok ihtiyaç duyulan politika reformunu gerçekleştirmek için bir fırsat olarak görmeli.” dedi.
Dusek, hükümet politikalarının “ekonomik büyümeyi enerji tüketiminden ayrıştırmak ve iklim değişikliğine karşı karbon emisyonlarını azaltmak için daha sürdürülebilir kaynaklara geçişi destekleyecek şekilde” olması gerektiğini kaydetti.
“Krizler, tüm dünyayı ilgilendiriyor”
Dusek, mevcut krizlerin belirli bir ülke veya bölgeye mahsus olmadığını ve etkilerinin daha önce görülmemiş şekilde dünyayı etkilediğini ifade ederek, hükümet politikalarının da küresel çapta ve iş birliğine dayalı şekilde oluşturulması gerektiğini kaydetti.
“Enflasyonla mücadele için merkez bankaları birlikte çalışıyor”
Dünya çapında merkez bankalarının enflasyonla mücadele için birlikte çalıştığını belirten Dusek, “Sistemik küresel sorunları ele almak için daha geniş hükümet politikası ve koordineli eylem fırsatları en üst düzeye çıkarılmalı.” değerlendirmesinde bulundu.